Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi (Endodonti)


Endodonti, dişin içinde bulunan ve onu besleyen damar ve sinir paketinin hastalıkları ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır.

Kanal tedavisi sırasında dişlerin kanallarının boyları hesaplanarak, kanallar dezenfekte edilmekte ve şekillendirilmektedir. Bu işlemler esnasında röntgen çekilerek, kontrollü bir biçimde işlemin tamamlanması sağlanmaktadır. Kanallar temizlenip şekillendirildikten sonra, sıkıca doldurulmakta böylelikle kanallar içinde mikroorganizmaların yaşaması ve çoğalması önlenmektedir.

Kanal tedavisi olan diş, ağız içerisinde çiğnemeye katılmakta, böylelikle fonksiyon görerek çevresindeki kemiğin erimesini önlemektedir. Eğer damar sinir paketi zarar görmüş olan diş tedavi edilmez ise, zamanla enfeksiyon çevre kemik dokusunu da etkilemekte ve kemiği eritmektedir. Bazı durumlarda enfeksiyon kemiği aşarak yumuşak dokuya ulaşmakta ve yüzde şişlik oluşturabilmektedir.

Kanal tedavisine ihtiyaç duyan dişler tedavi edilmedikleri takdirde, tablo giderek daha kötü bir hal almakta ve nihayetinde dişler çekilmek durumunda kalabilmektedir.

Kanal Tedavisi (Endodonti) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular



Kanal tedavisi yapılan dişin ömrü ne kadardır?
Kanal tedavisi kurallara uygun biçimde yapılmış olan dişlerde başarı oranı %90-95 aralığındadır. Uzun vadede diş yeniden enfekte olmadığı sürece ömür boyu ağızda kalmaktadır. Enfeksiyon geliştiğinde ise erken müdahale yapılması için, düzenli diş hekimi kontrolleri ve iyi bir ağız bakımı gereklidir.

Kanal Tedavisi sırasında canım yanar mı?
Modern anestezi teknikleri sayesinde işlem esnasında ağrı, acı hissedilmez. İşlemi takip eden ilk birkaç gün hassasiyet hissedilebilir. Bunu önlemek için ağrı kesici kullanımı önermekteyiz.

Kanal tedavisi dişimi daha kırılgan hale getirir mi?
Kanal tedavisi geçiren dişler genellikle fazla miktarda diş dokusu kaybetmişlerdir. Bu nedenle kanal tedavisi sonrasında da uygun bir şekilde restore edilmeleri gerekmektedir. Doğru bir restorasyon yapıldığı takdirde dişin bütünlüğü korunmaktadır.